Frågor & Svar

Undrar du något om Budapest eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med svar.

Finns det någon tidning på svenska i Budapest?
Tyvärr inte, men det finns två engelskspråkiga: Budapest Sun och Budapest Week.

Är det dyrt att ringa med min svenska mobil när jag är i Budapest?
Det ska kosta lika mycket att ringa och surfa när du är i Ungern då det är inom EU. Men kontrollera gärna om ditt mobilabonnemang har EU-surf och fri samtal i Europa annars kan det bli en dyr historia.

Vad gäller det för tullregler angående alkohol?
Ungern är ett EU-land sedan 2004, så du kan ta med dig samma mängd alkohol som från andra EU-länder: 90 liter vin och 10 liter sprit.

Hur många varma källor finns det i Budapest?
Det finns ungefär 125 varma källor som tillsammans producerar ca 70 miljoner liter vatten varje dag.

Jag hade tänkt hyra bil när jag besöker Budapest i början på nästa år. Något jag ska tänka på?
Det är extremt trafikerat på Budapests gator, och det är mycket svårt att hitta parkering. I stort sett alla motorvägar är betalvägar så ha alltid mynt och sedlar redo i bilen. Lämna aldrig kvar värdesaker eller personliga tillhörigheter i bilen p.g.a. risk för stöld.

Hur långt är det från flygplatsen till centrala Budapest? Taxipriser? Prisnivån överhuvudtaget? 
Budapest Ferihegy International Airport ligger ca 20 km från centrala Budapest. Använder du dig av taxiväxeln Zóna, som du hittar precis utanför utgången från terminalen, kostar en taxiresa in till centrala Budapest ca 4100 forint (160 kronor). Prisnivån i Budapest är mycket låg i jämförelse med Sverige så du kan bo, äta och shoppa billigt!

Vad kan jag förvänta mig för väder i Budapest? 
Genomsnittstemperaturen är 11°C , på sommaren är den runt 26°C och vintertid kan man räkna med en genomsnitttemperatur på 3°C. Så helst ska man resa på sommaren då det är varmt och skönt men även vår och höst funkar.

Hur är prisnivån i budapest, har hört att det är rätt så billigt? Vad kostar en öl ? 
En halv liter öl kostar mellan 14-20 kr, en varmrätt kostar sällan mer än 70 kronor. Ett paket cigaretter går på 23 kronor.

Råder det rökförbud på restauranger och cafeer som i Sverige? 
Nej, det är fritt fram att röka på de flesta restauranger och barer i Budapest.

Vad är en budapestrulle för något? 🙂
Budapestrullen är en lättbakad tårta, en klassisk favorit enligt många som kan liknas vid en rulltårta. Det finns många recept på olika varianter av budapestrullen där det oftast är fyllningen som ändras. Botten (det man rullar) brukar bestå av äggvitor, socker, malda hasselnötter och marsanpulver. Fyllningen är vispgrädde och någon frukt, oftast jordgubbar eller mandariner, aprikoser, persikor (på burk).

Hej! Jag undrar om baden i dom berömda badhusen innehåller klor. Min fru är kloralergiker.
Hej! Om baden har en naturligkälla innehåller de ej något klor men i vanliga badhus eller pooler finns det oftast det.