Nöjen

Budapest är en stad du reser till för att roa dig i en lugnare takt. Självklart finns det heta klubbar och barer för festprissen, men det är spaanläggningarna och maten som tilltalar lite extra. Budapest är världskänt för sina span och för sin utsökta mat. Njut av det bästa staden har att ge!

Spa

En av anledningarna till att romarna koloniserade området direkt väster om floden Donau och grundade staden Aquincum (idag en del av norra Budapest) var så de kunde använda och njuta av de varma källor som området är berikat med. Det finns fortfarande ruiner kvar efter de enorma bad som byggdes under denna period. De nya baden var byggda under turkarnas period (1541-1686) och några av dessa används fortfarande idag. Budapest fick sitt rykte som spastaden först någon gång under 1920-talet, men det var först 1934 som Budapest officiellt fick titeln ”Spastaden”. Totalt finns 118 vattenkällor i Budapest som förser stadens bad- och spa-anläggningvar med ca 75 miljoner liter vatten per dygn. Vattentemperaturen håller varma och behagliga 70-170 grader. Idag är baden mest använda av den äldre generationen, men det finns hippare varianter av spabaden för den yngre generationen. Spa är en stor turistmagnet i Budapest, och det är inte ovanligt att folk besöker staden endast för denna vardagslyx.

Mat

Budapest är känt för sin utsökta mat, och traditionella ungerska maträtter är bland de bästa i Europa. I Ungern har man stor kärlek till paprika i olika former och typiska råvaror i det ungerska köket är just paprika och paprikapulver, men även lök och fläskkött. Det är en vanlig missuppfattning att all ungersk mat är rätter baserade på gulasch och stark paprika- vilket de inte är. På samma sätt som att all indisk mat inte är stark. Ungersk mat har en tydlig karaktär och kompletteras ofta med gräddfil, lök, ägg och vin. Det äts också mycket bröd och det ungerska vita lantbrödet är en delikatess som bör upplevas.

Typiska ungerska maträtter

Gulyás

Den ungerska gulaschen är en soppa, som för det mesta är gjord på bog eller högrev. Den är kryddad med paprikapulver, paprika och lök. Vanligtvis serveras soppan med gräddfil och nybakat bröd.

Marhapörkölt

En mycket utsökt gryta gjord på biff med lök, och så används givetvis mycket paprikapulver.

Borjúspaprikás

En slags köttstuvning som är gjord på mört kött. Den innehåller smör, lök och paprika.

Gåslever

Gåslever är en delikatess som ofta exporteras till Frankrike. Tyvärr används etiskt tvivelaktiga metoder som är smärtsamma för gässen innan de slaktas. Det hindrar inte rätten från att vara himmelskt god.

Somlói galuska

En bakelse som påminner om vår sockerkaka, och kompletteras ofta med vaniljkräm, grädde eller chokladsås.

Lángos

Ett slags friterat bröd som innehåller potatis. Lángos ses som snabbmat och serveras med tillbehör som rå lök, räkor, gräddfil och ost.