Om Budapest

Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor, vilka tidigare var två separata städer – Buda och Pest. Dessa har vuxit ihop under historiens gång och utgör nu staden Budapest. Buda ligger väster om floden Donau, och Pest öster om floden. Det var 1873 som städerna Buda, Pest (samt även den mindre staden Óbuda) slogs ihop till en stad. Budapest anses vara en av de vackraste städerna i Europa och har flera byggnader och platser som är märkta som världsarv. Ca 20 miljoner människor besöker Budapest varje år och staden är idag ett mycket populärt resmål för oss svenskar.

Geografi och arkitektur

De flesta som reser till Ungern besöker oftast huvudstaden Budapest först. Staden ligger geografiskt centralt i landet med två stadshalvor belägna på varsin sida av floden Donau. Pest ligger 100-150 meter över havet, och Buda ligger hela 529 meter över havet. Budapest har kontinentalt klimat och därför är årstiderna väldefinierade – somrarna är varma och vintrarna kalla.

Buda, som brukar räknas som stadens historiska centrum, utgör ungefär en tredjedel av Budapests yta på den västra sidan av Donau. Pest, på den östra sidan av Donau, är nästan helt platt och räknas som stadens kulturella och kommersiella del.

Det finns sex öar i Donau inuti Budapest: Margit-sziget, Óbudai och Csepel-sziget, Palotai, Nép- och Háros-sziget. Nio broar är byggda mellan de olika öarna och en av broarna är nästan en kilometer lång.
Länder som gränsar till Ungern är Österrike, Slovakien, Ukraina, Rumänien, Jugoslavien, Kroatien och Slovenien.

Budapest har tempererat klimat vilket betyder fyra tydliga årstider. Sommarhalvåret är varmt och soligt och vintrarna är kalla. Under sommaren är det vanligt med temperaturer på runt 30 grader, och på vintern ner till 15 grader.

Unikt för Budapest

Av alla huvudstäder i världen är Budapest den som har flest varma källor, och därför är badkulturen väldigt stor i staden, och har varit så sedan romartiden. Även turkarna har byggt flera badhus i Budapest och några av dem finns kvar och används fortfarande!

Det finns ett enastående grottsystem, som är format av de varma källorna, under några av kullarna under Buda. Den mest omfattande grottan ligger under Slottskullen. Den har varit använd i hundratals år och har bevisats vara väldigt användbar under krig och invasioner.

Bra att veta om Budapest

Svenska ambassaden

Kapás utca 6-12, 1027 Budapest. Tel. +36 1 460 60 20

Dricks

Ge 10-20% dricks till alla som jobbar med serviceyrken: taxichaufförer, frisörer, servitriser etc.

El

I Ungern används 220V-uttag så du kan ladda och använda dina elektriska apparater precis som hemma i Sverige.

Helgdagar

1 januari, 15 mars, Annandag Påsk, 1 maj, Annandag Pingst, 20 augusti, 23 oktober, 1 november och 25-26 december.

Pass

Du behöver inget visum för att besöka Ungern, men däremot giltigt pass.

Sjukvård

Du behöver inte vaccineras för att besöka Ungern. Du har rätt som svensk medborgare att få akutvård på ungerska sjukhus.

Säkerhet

Budapest är lika säkert som vilken storstad som helst i Europa. Akta dig dock för ficktjuvar som ofta rör sig på folktäta platser och turistområden.

Valuta

I Ungern används valutan ”FORINT” och är den enda valutan som accepteras i butiker. I turistområden accepteras ofta euro och dollar. De flesta ställen accepterar kredit och betalkort. Vi rekommenderar att du växlar pengar på t.ex. Forex i Sverige för att inte göra en dålig valutaaffär.

Vatten

Du kan dricka vatten direkt från kranen.

Öppettider

Affärer är öppna från 07.00-18.00.

Klädaffärer är öppna från 10.00-18.00 (mån-lör).
De flesta shoppingcentrum är öppna även på söndagar.