Sevärdheter

Budapest är en vacker stad med massor av välbevarad kultur och gamla traditioner. Staden är också mycket rik i natur och arkitektur. Det finns massor av spektakulära byggnader och vackra platser att upptäcka och njuta av. Flera platser i Budapest är med på UNESCOs världsarvslista.

Parlamentet

Parlamentshuset i Budapest är en av världens äldsta byggnader av sitt slag och skapades mellan 1884-1904 i nygotisk stil. Byggnaden är 268 m lång och 123 m bred. Med 96 m i höjd är parlamentsbyggnaden en av de högsta byggnaderna i Budapest, tillsammans med St Stefans Basilika. På utsidan av byggnaden står 88 statyer som visar Ungerns härskare, ledare från Transsylvanien och kända militära personer. Inuti parlamentsbyggnaden finns den heliga Stefanskronan och kronjuvelerna. En av de mest kända delarna av byggnaden är den 16-sidiga hallen med enorma ämbetsrum. När flaggan är hissat över parlamentsbyggnaden betyder det att parlamentet är samlat. På grund av parlamentets enorma. komplexa fasad och detaljerade yta, är byggnaden nästan alltid under renovering.

Hjältarnas torg (Hősök tere)

Hjältarnas torg är ett stort torg i centrala Budapest, som ligger i närheten av Andreasboulevarde och Budapests stadspark, och tillsammans utgör de ett världsarv sedan 1987. Mitt på torget ligger Millenniummonumentet som innehåller statyer av hövdingarna för de sju magyariska stammarna som grundade Ungern någon gång under 800-talet. Här finns också en hög pelare med en staty av ärkeängeln Gabriel högst upp. Bakom allt detta finns fjorton statsmän som är porträtterade som statyer. Historien säger att dessa statsmän ska ha gjort betydelsefulla handlingar för Ungern. Minnesplatsen började byggas 1896 men vart klar först 1929, samtidigt som torget fick sitt namn.

Synagogan

Synagogan i Budapest är Europas största, och världens näst största, och ligger i Erzsébetváros, det sjunde distriktet i Budapest. Synagogan rymmer ca 3 000 människor och är ett centrum för neolog judendom. Byggnaden är 75 m lång och 27 m bred, och var byggd mellan 1854 och 1859. 1939 blev synagogan bombad och användes som bas för tysk radio och som stall. Byggnaden fick tyvärr svåra skador av bombningarna under naziockupationen. Under kommunisttiden blev synagogan igen ett bönehus för judarna i Budapest. Men det var först efter att demokrati hade återinförts under nittiotalet i Ungern, efter kommunisttiderna, som renoveringsarbete kunde påbörjas. 1996 var renoveringen klar och tog tre år att slutföra. I närheten av synagogan ligger judiska museet och en minnesplats för de som dog under Förintelsen.

St Stefans Basilika (Szent István-bazilika)

St Stefans Basilika är döpt i ära av Stefan I, Ungerns första kung 975-1038 e.Kr, vars mumifierade näve finns i ett relikskrin i kyrkan. Tillsammans med parlamentsbyggnaden är St Stefans Basilika den högsta byggnaden i Budapest med sina 96 m. Den är 55 m bred och har en längd på 87,4 m. Det gör St Stefans Basilika till den största kyrkan i Budapest, och kan ta emot hela 8 500 besökare. Kyrkan stod klar 1905 efter 54 år av byggande. En stor del av varför det tog så lång tid är att byggnaden kollapsade under byggnadsarbetet 1868, vilket krävde att kyrkan fick byggas om från grunden. St Stefans Basilika har två torn med enorma kyrkklockor. Det södra tornets kyrkklocka är den största i hela Ungern, och väger över 9 ton. Besökare kan komma åt kyrkans kupol med hissar eller genom att gå upp för en lång trappa bestående av 364 trappsteg – och samtidigt titta ut över Budapest.

Budaslottet (Budai Vár)

Budaslottet är en av symbolerna för Ungern. Det är ett historiskt slottskomplex som ungerska kungar slutförde 1265. Förr i tiden var slottet även kallat det ”kungliga palatset” och det ”kungliga slottet”. Budaslottet var byggt på den södra delen av Slottskullen i Gamla Stan, bredvid det gamla slottsdistriktet Várnegyed, som är känt för sina medeltids-, barock- och 1800-talshus. Det finns tre museer och ett bibliotek i slottet. Slottsdistriktet är på UNESCOs lista över världsarv. Ett roligt sätt att ta sig till slottet är med linbana, som är 95 m lång och har 48% lutning! Härifrån har du fantastisk utsikt över Budapest.

Terrorhuset (Terror Haza)

Terrorhuset är ett museum som ligger beläget i centrala Budapest. Museet innehåller utställningar om fascist och kommunistregimen under 1900-talet i Ungern. Terrorhuset är också ett minnesmärke för alla de offer som dog, torterades eller förhördes under dessa regimer. En stor del av informationen om utställningarna är på ungerska men varje rum har utförlig information även på engelska. Ljudguider på engelska och tyska finns också tillgängliga. Det är inte tillåtet att fotografera eller använda videokameror i Terrorhuset. Museet öppnade för första gången 24 februari 2002. Sedan starten har museet haft över 1 000 besökare om dagen.